Minister Kamp pleit voor aanpak van leegstaande winkelpanden


 

Afbeelding artikel 27 maart 2015 overbewinkeling

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het moment dat dit bericht wordt geschreven staat 11% van de Nederlandse winkelpanden leeg. Dit percentage zal alleen nog maar verder toenemen. Een lege winkelstraat zorgt voor een onveilig gevoel onder de mensen. Veel leegstaande panden leidt tot verloedering, waarmee een vicieuze cirkel ontstaat, omdat ondernemers zich niet langer in deze gebieden willen vestigen.

Minister Kamp van Economische Zaken wil daarom de leegstand van winkels aanpakken. De Minister is van mening dat dit kan door het totale winkeloppervlak in te krimpen. Door meters uit de markt te halen en kansrijke gebieden te versterken, komen er minder winkelpanden leeg te staan. Naast het feit dat er over het inkrimpen van het winkeloppervlak wordt gesproken treedt de Minister ook in overleg met de detailhandelssector. Het doel van dit overleg tussen de minister en de detailhandelssector is het aantrekkelijker maken van winkelgebieden.

De Minister heeft een aantal voorstellen gedaan. Zo wil hij de weg vrij maken voor ondernemers om het combineren van een winkel met horeca te versoepelen. Daarnaast is de prijs van huurpanden een onderwerp van gesprek. Volgens de Minister moeten de prijzen namelijk worden gebaseerd op  prijzen die gangbaar zijn in het vastgoedcircuit. Op dit moment worden namelijk nog prijzen gehanteerd die stammen uit de economische hoogconjunctuur.